Stichting Da Capo wil de vrouwen graag een leeromgeving bieden waar taal leren en meedoen in de samenleving hand in hand gaan. Dat kan middels leerwerkbedrijven het naaiatelier en de kookstudio.

Het ene leerwerkbedrijf van Da Capo is het naaiatelier. Hier leren de deelnemende vrouwen veel (basis)technieken van het naaivak. In ons atelier staan 6 nieuwe naaimachines en een lockmachine. Vrouwen kunnen komen voor naailes en dan een of enkele keren per week deelnemen. Maar zij kunnen ook stage lopen vanuit de Entreeopleiding van het ROC Aventus. In 1 jaar tijd hebben zij dan hun MBO diploma niveau 1. Dat geeft meer kansen op de arbeidsmarkt of ze stromen door naar niveau 2 van het MBO. 

Vrijwilligers helpen de deelneemsters op weg. Zij leren hen de kneepjes van het vak. Aan de hand van opdrachten leren de vrouwen verschillende technieken tijdens de basiscursus. Daarna gaan zij aan de slag met productie. 

Bij Da Capo werken we aan recycling of maken duurzame producten. We gebruiken gebruikte stoffen om nieuwe items van te maken. Bijvoorbeeld oude reclame banners of spandoeken worden tot tas omgetoverd. Dat is meestal op aanvraag vanuit een bedrijf. 

Daarnaast worden er duurzame producten gemaakt van nieuwe stoffen die ervoor zorgen dat we minder afval produceren. We maken herbruikbare en wasbare wattenschijfjes en foodwraps / lunchwraps. 

Bij Da Capo kun je ook meedoen aan activiteiten. Het is leuk en gezellig om samen met andere vrouwen (en soms mannen) iets te doen. Je kunt meedoen in het naaiatelier of in de kookstudio.

Sociaal Naaiatelier

In het naaiatelier kun je komen om te leren naaien. je krijgt een basiscursus naaien. Maar Da Capo maakt ook produkten voor de verkoop. Als je hebt leren naaien, dan ga je meehelpen bij het maken van die produkten. 

Kookstudio

Hou je van koken? Dan is de kookstudio een leuke plek voor jou! In een groepje kun je op maandag of woensdag koken. Jullie maken maaltijden die worden verkocht. Elke week staat er een ander recept op het menu en die recepten komen van de koks in de keuken. Mensen vinden deze maaltijden heel erg lekker. 

 Sociaal Naaiatelier    Kookstudio

Wil je Nederlands leren? Da Capo geeft taalles. Da Capo is een vrijwilligersorganisatie. Je krijgt les van een vrijwilliger.

Da Capo geeft Nederlandse taallessen in kleine vrouwengroepen. Dat is leuk en gezellig. De focus ligt op spreken, maar natuurlijk leer je ook om betere zinnen te maken (grammatica).

Je kunt op elk niveau instromen. Ben je een beginner? Dan start je in een startersgroep of op niveau 1 of 2 (beginners of A1). Kun je nog niet (goed) lezen en schrijven? Dat kun je leren bij Da Capo. Ben je al wat verder met de taal? Dan kun je lessen volgen op niveau 3 en 4 (a2 en B1)

Bij de intake wordt bepaald op welk niveau je mee kunt doen.

De taallessen zijn op de hoofdlokatie:

Taalcafe - Nederlands oefenen (er zijn 3 lokaties)
Ook zijn er taalcafe’s. Deze heten Thee, Taal en Koffie.

Hier kunnen mannen en vrouwen samenkomen voor een kopje koffie of thee en om het Nederlands te oefenen. In een groep ga je praten over allerlei onderwerpen en beetje bij beetje ga je meer gaan begrijpen. Het is erg gezellig en je leert zo nieuwe mensen kennen.

Locatie Centrum

  • Ut Huussie, Korte Molenstraat. het huisje in de moestuin. (routeplanner)
  • Maandag van 9.30 - 11.30

Locatie Zevenhuizen

Da Capo vorming schenkt aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van de vrouwen. In kleine stapjes ontdekken wat je al kunt, wat je nog wil leren en wat je wil doen, nu of in de toekomst. En dat is voor elke deelneemster anders. 

Naast de taallessen in de klas, kun je ook deelnemen aan andere cursussen en activiteiten. Er zijn cursussen en leuke activiteiten om mensen te ontmoeten.

De cursussen zijn elke keer anders. Op dit moment geeft Da Capo de cursussen:  

Ik doe mee! is een cursus in samenwerking met de taalschool CLC.

Tijdens de cursus "Ik doe mee!" ga je praten over wie je bent, wat je leuk vindt, wat je hobby's zijn en wat je moeilijk vindt. Je krijgt ook informatie over plekken waar je hulp kunt zoeken. Bijvoorbeeld met moeilijke brieven, of met geldzaken. We zoeken samen met jou een fijne plek om met andere mensen leuke dingen te doen. 

"Empowerment en arbeidsmarktoriëntatie" is bedoeld voor vrouwen die graag willen werken. De cursus ondersteunt de vrouwen  in hun persoonlijke ontwikkeling bij de vragen wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Daarnaast ligt de focus op het schrijven van een CV, een goede motivatiebrief, het oefenen van een sollicitatiegesprek en worden ze wegwijs gemaakt hoe en waar vacatures te zoeken. De insteek is dat de deelnemers op zoek gaan naar werk in een van de volgende sectoren: horeca, schoonmaak en thuiszorg.